Skip to content

Programes que saluden

👋 Hola, comencem!

Aquesta lliçó presenta uns petits programes en Python que saluden educadament a l'usuari que els executa. Pas a pas, aquesta lliçó mostra les instruccions de lectura, d'escriptura i d'assignació. De moment, no cal que instal·leu res al vostre ordinador, ja que els programes s'executen directament dins d'aquesta mateixa pàgina web. Així, podeu provar-los sense cap complicació.

Primer programa

Aquest és el nostre primer programa en Python:

python
print('Hola a tothom!')

No és gaire impressionant, oi? Només utilitza una instrucció anomenada print que escriu el que se li posi entre els parèntesis. Per escriure textos, cal tancar-los entre cometes. Diem que print és una instrucció d'escriptura, perquè fa que l'ordinador escrigui alguna cosa.

A la petita app que teniu a sota aquest paràgraf, teniu el programa anterior carregat a la finestra de l'esquerra. Piqueu el botó per executar-lo!

Quan piqueu el botó ▶, el programa en Python s'executa i a la finestra de la dreta podeu veure com el programa us saluda. També veieu una indicació (en verd) de que el programa ha acabat.

Ben fàcil, oi? Ja heu executat el vostre primer programa en Python! 👏👏👏

Exercici

Canvieu el missatge de la salutació i torneu a executar el programa picant el botó ▶ per fer una nova prova. Si d'una execució a una altra voleu esborrar la finestra de la dreta, podeu picar el botó ⨂. Si heu canviat el programa de l'esquerra (voluntàriament o no) i voleu restablir l'original, piqueu el botó ↻.

Nota important

Us volia dir que hi ha tres coses importants pel vostre aprenentatge:

  1. Proveu els programes! Per aprendre a programar, cal veure com funcionen els programes.

  2. Experimenteu! No tingueu por de provar coses noves. No espatllareu res.

  3. Feu els exercicis! No us limiteu a llegir-ne la solució.

Salutació amb una variable

Ara fem un programa que, al saludar, escrigui el nom de la persona a qui cal saludar. De moment, suposarem que el seu nom és Mireia, després ho farem més personal. El programa és aquest:

python
nom = 'Mireia'
print('Hola', nom)

Piqueu el botó ▶ per executar-lo:

Ara el programa escriu el missatge "Hola Mireia". Com funciona?

Aquest programa està format per dues instruccions:

python
nom = 'Mireia'
print('Hola', nom)

Cada instrucció en Python s'escriu en una línia. Per defecte, l'ordinador executa seqüencialment les instruccions, és a dir, una darrera de l'altra, començant des de dalt.

La primera instrucció, nom = 'Mireia', és una assignació i serveix per desar un valor en una variable. Aquí, el valor és el text 'Mireia' i la variable és nom. Una variable és com un calaixet a la memòria de l'ordinador amb una etiqueta on es desa una dada. En aquest cas, al calaixet té l'etiqueta nom i conté el valor 'Mireia'.

La segona instrucció, print('Hola', nom), ja sabem que és una instrucció d'escriptura. Aquest cop, indica que cal escriure el text 'Hola' seguit del valor desat a la variable nom. Fixeu-vos que per escriure un text cal posar-lo entre cometes, mentre que per escriure el valor d'una variable, cal escriure l'identificador de la variable, sense cometes.

Dins d'una instrucció print es poden escriure diferents elements, separant-los amb comes. Quan s'escriuen, apareixen separats per espais. El print també afageix un salt de línia al final.

Per tot això, quan el programa s'executa, aquest escriu una línia que diu "Hola Mireia".

Exercici

Canvieu el programa perquè ara saludi a una persona anomenada Pep. Comproveu que ho heu fet correctament executant-lo de nou.

Solució
python
nom = 'Pep'
print('Hola', nom)

Exercici

Canvieu el programa perquè ara saludi a la Marta i l'Arnau, desant el valors dels dos noms en dues variables. Comproveu-ho que funciona bé!

Solució
python
nom1 = 'Marta'
nom2 = 'Arnau'
print('Hola', nom1, 'i', nom2)

Salutació preguntant el nom

Ara voldríem un programa mñes interatiu per tal que saludi de forma més personal a l'usuari. Per això, el programa li ha de preguntar primer el seu nom i després saludar-lo, usant aquell nom. El programa corresponent és aquest:

python
nom = input('Com et dius? ')
print('Hola', nom)

La segona instrucció és igual que abans però la primera és diferent. De seguida expliquem què fem. Però, primer, mireu què fa. Ja sabeu: piqueu el botó ▶ de sota per executar-lo.

Quan executeu el programa, una caixa de diàleg s'obrirà i us preguntarà el vostre nom, escriviu-lo. A continuació, a la finestra de la dreta podreu veure com el programa escriu el missatge de salutació, fent servir el nom que li heu donat. De fet, al panell de la dreta apareix tota la conversa mantinguda. El text en negre és el que escriu l'ordinador, el text en blau el que escriu l'usuari.

Així, si quan el programa em pregunta el meu nom li dic Jordi, el programa em contesta Hola Jordi. Visca! 🥳

Aquest nou programa és essencialment igual que l'anterior però ara, el valor assignat a la variable nom no és incrustat dins del programa, sinó que és el resultat de la funció input:

python
nom = input('Com et dius? ')

input és una instrucció de lectura i serveix per demanar una dada a l'usuari. Entre els parèntesis es pot escriure un text que és un indicador (prompt) de la dada que es sol·licita. Quan Python executa un input, primer escriu el prompt i després s'espera a llegir una línia que l'usuari introdueix. El valor d'aquesta línia és desat a la variable nom gràcies a la instrucció d'assignació.

La segona instrucció d'aquest programa, com al de la secció anterior, escriu la salutació pertinent.

Fixeu-vos que la diferència important entre els dos programes és que, en el cas anterior el valor de la variable sempre era el mateix, mentre que ara, és el valor donat per l'usuari. En programació és molt habitual haver de preguntar dades als usuaris (en diem entrades) i escriure resultats (en diem sortides) que depenen d'aquestes.

Com heu vist, print i input permeten la interacció entre l'ordinador i l'usuari: print permet escriure, i input permet llegir. Fixeu-vos que les instruccions de lectura i d'escriptura adopten el punt de vista de l'ordinador:

  • En una instrucció de lectura, l'ordinador llegeix una informació que l'usuari escriu (segurament al teclat). Aquesta informació és una dada d'entrada.

  • En una instrucció d'escriptura, l'ordinador escriu una informació que l'usuari llegeix (segurament a la pantalla). Aquesta informació és una dada de sortida.

Exercici

Ara us toca a vosaltres 👩‍💻! Feu un programa que llegeixi el nom de dues persones i saludi a les dues. El programa ha de preguntar dos noms, i realitzar una única salutació als dos. Per exemple, si el primer nom és "Marta" i el segon és "Arnau", el programa hauria de contestar "Hola Marta i Arnau".

Utilitzant com a plantilla el programa anterior, escriviu el programa aquí sota i executeu-lo per tal d'assegurar-vos que funciona bé. Si no us en sortiu (i també si us en sortiu), piqueu el botó ✎ per veure una possible solució. Cliqueu el botó ↻ per restablir la plantilla.

Espero que no us hagi costat gaire! Quan tingueu dominat aquest tema, feu clic a la pestanya de sota per anar a la lliçó següent.

Jordi Petit
Lliçons.jutge.org
© Universitat Politècnica de Catalunya, 2024

lliçons.jutge.org